English German Romanian Hungarian

Termék kereső


Összes termék


Haladó keresés
A Bajai Kézműves Egyesület bemutatása
Az Egyesületünk 2001-ben alakult meg Vass János kezdeményezésére. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2001.06.08-án a PK 60073/01 számon közhasznú fokozat szerinti jogállásúnak minősítve 2019. sorszám alatt jegyezte be.

Tevékenységi köreink:
1. Kulturális örökség megóvása (6)
2. Euro- atlanti integráció elősegítése (19)
3. Nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés (4)
4. Kulturális tevékenység (5)

Az alapító tagok száma tizenhét fő, ebből egy népi iparművész volt akkor.
Ma 63 fős a taglétszámunk. Mára két pintér népi iparművész, egy-egy fafaragó, fazekas, hímző, gyöngyfűző és tojásfestő népi iparművész elismerést elért tagunk van. Egyesületünk tagsága országos területi összetételű Budapestről, Pécsről, Nagykőrösről, Hetényegyházáról, Szegedről, Csongrádról, de közelebbi, jánoshalmi tagunk is van.
A tagok által képviselt mesterségek: halászszerszám-készítő, késes, fazekas, fafaragó, pintér, gyöngyfűző, hímző, keramikus, ruhakészítő, mézeskalácsos, íjgyártó, üvegfestő, tojásfestő, tárogatós, és van játszóház vezető képesítéssel bíró tagunk is.

Egyesületünk tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének és a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesületnek.
Esetenkénti együttműködünk a környékbeli önkormányzatokkal, más civil szervezettekkel és iskolákkal.
Tagjaink folyamatosan zsűriztetik alkotásaikat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsával, valamint a Képző és Iparművészeti Lektorátussal. Több tagunk kapott egyéni szakmai elismerést, díjazást.
Egyesületünk tagjai munkáikkal 2003-ban és 2004-ben kétszer nyerték el a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Nagydíját kiállításon.
A 2008-ban a MINISZTERELNÖKI HIVATAL nagydíját kaptuk meg.
A 2010-ben „BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJA” kitüntetést adományozták nekünk.

Egyesületünk eddig bemutatkozhatott Argentanban kiállítással, Ulm városában a Nemzetközi Dunamenti Folklórfesztiválon, Marosvásárhelyen és Waiblingenben a testvérvárosi kapcsolatok során kétszer-kétszer járhattunk és kiállíthattunk. Pöstyénben Nemzetközi kézműves találkozón képviselhettük hazánkat.
Kiállításunk volt Baján a Tiszti Klubban, az Ifjúsági Házban,  Életmű kiállítás a Duna Szállodában, Kiskunfélegyházán, a Népi Iparművészeti Múzeum Budapesti Bemutatótermében, Szegeden az Ifjúsági házban kétszer, a „Művészetek Völgyében” ötször és Nagybaracskán a Füzesparti-Tanyában.

Esetenkénti meghívással Bácsalmáson, Bácsborsódon, Borotán , Csávolyon mesterség bemutatókkal, Katymáron  és Kunbaján kiállítással és mesterség bemutatókkal, Kárászon mesterség bemutatókkal, Nagybaracskán kiállítással és mesterség bemutatókkal , Nemesnádudvaron ,Pétfürdőn, Pörbölyön, Szentesen és Szeremlén mesterség bemutatókkal vettünk   részt  a   települések  kulturális  rendezvényein.
A NESZ rendezésében tizedszer vettünk részt a „Mesterségek Ünnepén” a budai várban.

Kétszer volt tárogató koncert a monostorapáti katolikus templomban, Nagybaracskán, Szegeden az Ifjúsági Házban, valamint Kalocsán jótékonysági árveréssel egybekötve.

Kétszer tartottunk Országos Pintér Tábort Baján és Zalaegerszegen.
Nagybaracskán Felső-Bácska kézműves mesterségeket bemutató rendezvényt szerveztünk.

Az Egyesület tagjairól munkájuknak, mívességüknek megfelelően a helyi és  több országos  televíziós  csatorna   készített és sugárzott műsort.
A fentiek vonatkoznak az országos, megyei és más helyi média megjelenésekre is.
Programjaink finanszírozása pályázaton nyert összegekből, önkormányzati támogatásból, tagdíjakból, magánszemélyek támogatásából, valamint tagi kölcsönök igénybevételével valósult  meg.
Rendezvényeink és a tevékenységünk megfelelnek az alapító okiratunkban foglaltaknak.

Vass János
egyesület elnöke
Módosítás: ( 2015. november 20. péntek, 17:33 )
 
Bajaikezmuves.hu